Tarta z czereśniami i malinami (GF)

July 16, 2017
Tarta z czereśniami i malinami (GF)

Typowa letnia tarta. Taka, którą pochłania się jeszcze gorącą, aż rozwala się na kawałki. Tak przynajmniej było w naszym wypadku.

Owoce w tarcie możecie zamienić na truskawki, porzeczki czy borówki. Zaczynamy!

Ciasto

100 g mąki z ciecierzycy

100 g mąki ziemniaczanej

100 g ryżowej (jasnej lub ciemnej)
200 masła
100 ksylitolu/cukru trzcinowego/erytrolu/stewii (do wyboru)
1 żółtko

3/4 kg czereśni

Masło klarowane (może być o smaku wanilinowym)

​Suche składniki wymieszać, dodać masło pokrojone w kostkę i wymieszać (mikserem – hak) lub posiekać szybko nożem (jeśli robisz ręcznie). Kiedy ciasto ma konsystencję suchego piasku dodajesz żółtko i mieszasz ​lub zagniatasz ręcznie, żeby zrobić kulkę. Żeby ciasto nie było zbyt sypkie trzeba je zrobić naprawdę szybko, inaczej będzie miało złą strukturę (piaskową) po upieczeniu.
Od razu wylepiasz tortownicę (ja na spód kładę papier do pieczenia – taką porcję dzielę na 2/3 które idą na dno i boki, a 1/3 zostawiam na kruszonkę). Tortownicę wkładasz do zamrażarki na pół godziny. W​​ tym czasie nagrzej piec do 170 C.

Czereśnie wydryluj i podsmaż na maśle, aż zaczną wydzielać sok. Możesz dosłodzić wedle uznania.

Ciasto podpiecz przez 15 minut. Wyjmij, nałóż owoce i piecz kolejne 30 minut.

Jedz po wystygnięciu. Będzie ciężko, ale spróbuj!

Zobacz również:

Koczki Karmi Catering Przyjęcia okolicznościowe Garden Party