Pieczony kalafior z paprykową glazurą i pistacjami

July 16, 2018
Pieczony kalafior z paprykową glazurą i pistacjami

Jeśli chodzi o dostępność warzyw i owoców, to jesteśmy właśnie w środku sezonu. Wszystko co najlepsze można kupić na każdym bazarze w bardzo przyjemnej cenie.

Jedzmy więc sezonowo i lokalnie, wszystkim wyjdzie to na zdrowie. Kalafior pewnie większości z nas kojarzy się jako dodatek do drugiego dania, koniecznie w towarzystwie bułki tartej. Tymczasem to pyszne warzywo można jeść na wiele innych sposobów. I co ważne, może być świetnym daniem głównym.

 

 

Składniki

 

średniej wielkości kalafior

1/3 szklanki syropu z agawy lub płynnego miodu

1/3 szklanki oliwy

po 2 łyżeczki papryki słodkiej, ostrej i wędzonej w proszku

1 łyżeczka mielonej kolendry

50 g pistacji – dwie duże garści

sól i pieprz

 

 

Kalafior obierz z liści i umyj. Przekrój go na 3 równe części i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 stopni.

W miseczce wymieszaj syrop, oliwę i przyprawy. Pistacje obierz i połowę posiekaj na mniejsze kawałki. Wsyp do marynaty.

Kalafior posmaruj dokładnie cały powstałym płynem. Posyp solą i pieprzem do smaku. Piecz około 40 minut, do miękkości. Nie zwiększaj temperatury. Nie chodzi nam o  to, by warzywo się przypiekło, ale by spokojnie doszło, chłonąc wszystkie smaki z przypraw.

Porada: liście kalafiora także są jadalne. Możesz więc śmiało upiec je z marynatą. Będzie jeszcze więcej pyszności na obiad 🙂

 

 

Upieczony kalafior serwuję z pieczonymi ziemniakami w mundurkach. Dla podkręcenia smaku możesz posypać danie pestkami granatu.

Smacznego!

Zobacz również:

Koczki Karmi Catering Przyjęcia okolicznościowe Garden Party