Pasta z pieczonych batatów i tahini (GF)

May 10, 2018
Pasta z pieczonych batatów i tahini (GF)

Pasty do chleba, a raczej ich wymyślanie to mój prawdziwy konik. Humusowe wariacje, różnego rodzaju pesto, fasolowe mazidła wprost uwielbiam. 

 

Jakiś czas temu jak zwykle kręciłam się po kuchni, kombinując z czym by zjeść wyjęty właśnie z piekarnika chleb. A że zostało trochę pieczonych batatów z obiadu, szybko powstała z nich pasta. Powstała i bardzo szybko zniknęła 😉
Składniki
2 nieduże bataty, upieczone do miękkości z solą, pieprzem i ząbkiem czosnku
5 suszonych pomidorów – dwie łyżki oleju z pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
szklanka/puszka białej fasoli (ugotowanej)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka syropu z agawy
2 łyżeczki pasty tahini
Wszystko miksujemy na gładką masę i zajadamy z ulubionym chlebem, pitą lub foccacią.

Zobacz również:

Koczki Karmi Catering Przyjęcia okolicznościowe Garden Party