Orientalna pomidorowa

January 31, 2019
Orientalna pomidorowa

Każdą zupę zaczynam od podsmażenia w garnku cebuli, czosnku i przypraw.  Potem wrzucam kolejne składniki i dopiero całość zalewam bulionem. Na koniec dodaję pozostałe składniki i doprawiam. Jeśli to krem, wszystko miksuję. Tak było i tym razem. Pomidorową wszyscy lubią. Ale czasem klasykę warto podkręcić, żeby uzyskać zupełnie nowe efekty.

 

Smacznego! 

 

 

Składniki na około 6 porcji:
2 cebule
4  ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości kciuka
4 liście kafiru
2 ziarna kardamonu
1 mała papryczka chilli
5 suszonych pomidorów
2 puszki pomidorów lub 2 szklanki przecieru
1 duża passata pomidorowa w butelce
2 litry bulionu warzywnego
4 marchewki z bulionu
słoik pędów bambusa
pęczek kolendry
olej do smażenia, możesz użyć tego z suszonych pomidorów

 

 

Do  doprawienia:
sól, pieprz, ocet winny, sos sojowy, szczypta cynamonu, olej sezamowy – wszystko wedle uznania.

 

Do podania:
Makaron ryżowy

 

 

W garnku rozgrzej olej. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek i  imbir posiekaj drobno. Wrzuć wszystko do garnka, smaż 5 minut, aż zmięknie, dodaj przyprawy i suszone pomidory. Po kolejnych 5-6 minutach dodaj pokrojoną w kostkę marchew z bulionu oraz odcedzone i opłukane pędy bambusa. Smaż  chwilę i zalej wszystko bulionem. Dodaj passatę i pomidory. Gotuj 20-30 minut. Posiekaj kolendrę i dodaj ją zupy. Dopraw kilkoma kroplami oleju sezamowego, solą, pieprzem, szczyptą cynamonu. Dodaj po 2 łyżki sosu sojowego i octu winnego lub więcej wedle uznania.

Podawaj z makaronem ryżowym. Zupa jest pyszna ugotowana na świeżo, jak i na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.

Zobacz również:

Koczki Karmi Catering Przyjęcia okolicznościowe Garden Party