Makaron z bobem i brązowymi pieczarkami

July 16, 2017
Makaron z bobem i brązowymi pieczarkami

Bób to prawdziwy szał na początku lata. Jego zapach przy gotowaniu budzi pewne kontrowersje, ale generalnie bób jest super. Ma dużo białka, piękny zielony kolor i trylion zastosowań w kuchni. Świeży i dobry jest tylko około miesiąca, więc spieszcie się, zanim odejdzie.

Porcja na 2 osoby:

0,5 kg bobu

0,5 kg brązowych pieczarek

2 ząbki czosnku

Oliwa

Łyżeczka masła klarowanego

Sól, pieprz

Makaron spaghetti (wedle uznania: pszenny, kukurydziany, ryżowy)

 

Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Podsmaż czosnek. Dodaj ugotowany bób i pokrojone na ćwiartki pieczarki. Smaż, aż powstanie brązowa skórka. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź i dodaj do bobu i pieczarek. Wszystko razem wymieszaj. Do podania możesz polać oliwą, dodać świeżo mielony pieprz i zieleninę. Kolendra nadaje ciekawą nutę.

Jeśli jesz nabiał, możesz do smażonego bobu i pieczarek dodać łyżkę ricotty i dokładnie wymieszaj. Wówczas sos będzie bardziej kremowy.

Zobacz również:

Koczki Karmi Catering Przyjęcia okolicznościowe Garden Party