Krem z pieczonych pomidorów z soczewicą (GF)

July 16, 2017
Krem z pieczonych pomidorów z soczewicą (GF)

Mamy lipiec, teoretycznie więc jest lato. Pogoda za oknem pozostawia jednak wiele do życzenia. Zwykle o tej porze roku mamy upały i palące słońce. Naszym naturalnym odruchem jej wówczas chłodzenie organizmu, czyli picie zimnych napojów, jedzenie chłodników czy lodów. To zupełnie normalne. Nasz klimat to jednak większość chłodnych miesięcy, dlatego także latem powinniśmy niejako przygotowywać się na zimę. W Polsce zaleca się jedzenie minimum jednego (a najlepiej dwóch) ciepłych posiłków dziennie. Chodzi o to, by nie wychładzać całkiem organizmu, a utrzymywać jego w miarę stałą temperaturę. Ogromną różnicę poczujecie zimą, kiedy będziecie łapać mniej infekcji. Po więcej informacji o termice produktów odsyłam do medycyny chińskiej J
Dodatkowo nawet do letnich potraw możecie przemycać także rozgrzewające przyprawy, jak np. cynamon, który zresztą świetnie komponuje się z pomidorami.

Pyszna i łatwa zupa z pieczonych pomidorów będzie w sam raz na lipcowy obiad. Smacznego!

1 kg pomidorów malinowych

3 ząbki czosnku

Szklanka czerwonej soczewicy

Mała cebula

3 marchewki z bulionu

1 litr bulionu warzywnego

Cynamon

Tymianek

Papryka wędzona słodka i ostra

Oliwa

Masło klarowane do podsmażenia soczewicy

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Pomidory przekrój na pół w poprzek i ułóż na blaszce na papierze do pieczenia. Posmaruj je oliwą, połóż na wierzch pokrojony drobno czosnek, posyp przyprawami. Piecz około 20 minut, sprawdzając czy są miękkie.

Soczewicę ugotuj w proporcji z wodą 1:3. W garnku z grubym dnem rozgrzej masło klarowane, zeszklij cebulę, po chwili dodaj soczewicę i pokrojoną w kostkę marchewkę. W drugim garnku podgrzej bulion i przełóż upieczone pomidory. Zmiksuj. Połącz zawartość obu garnków, dopraw do smaku. Podawaj ze świeżą bazylią, oliwą lub grzankami.

Zobacz również:

Koczki Karmi Catering Przyjęcia okolicznościowe Garden Party