Kluski śląskie z ziołami

August 11, 2018
Kluski śląskie z ziołami

Ziemniaki kocham miłością najczystszą. Szczególnie za mnogość form, w których można je jeść. Odkąd odkryłam jak banalnie robi się przepyszne kluski śląskie, robię je średnio raz w tygodniu. Czasem zwyczajnie, z wody, z masłem. Czasem daję do nich bataty, buraka, tym razem padło na zioła. Zawsze pasuje też do nich sos grzybowy, pomidorowy i jaki tylko przyjdzie Wam do głowy. Równie pyszne są odsmażane. Nie pozostaje więc nic innego, jak udać się w kierunku kuchni.

 

 

Kluski śląskie z ziołami

1 kg mączystych ziemniaków

2 pęczki dowolnej zieleniny: natki pietruszki, szczypiorku, bazylii, koperku etc. 

szklanka mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki

pół łyżeczki soli

masło lub oliwa do polania

świeżo zmielony pieprz

 

 

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. W większym garnku nastaw także osoloną wodę na kluski. Po przestudzeniu ziemniaki utłucz dokładnie. Zieleninę drobno posiekaj, wymieszaj z ziemniakami. Powstałą masę wyłóż na stół i podziel na 4 części, jedną z nich odłóż na bok. W puste miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj odjętą część i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Formuj małe kuleczki i małym palcem robią charakterystyczną dziurkę w środku. Do gotującej się wody wrzucaj kluski. Wyciągnij chwilę po wypłynięciu. Podawaj z  masłem lub oliwą oraz ze świeżo zmielonym pieprzem. 

Zobacz również:

Koczki Karmi Catering Przyjęcia okolicznościowe Garden Party