Klopsiki marchewkowe z sosem pomidorowym

March 8, 2019
Klopsiki marchewkowe z sosem pomidorowym
Bardzo często pytacie o przepisy na dania, których zdjęcia publikuję. Tak się składa, że ja bardzo rzadko się spisuję. I jak ktoś pyta mnie z czego zrobiłam te pyszne kotlety, to zazwyczaj odpowiadam, że nie pamiętam. I jest to czysta prawda.
Od jakiegoś czasu zaczęłam więc spisywać receptury. Także po to, by samej do nich wracać. Jest to całkiem wygodne, przyznaję.
Na pierwszy ogień idą klopsiki marchewkowe. Przetestowane na dorosłych, dzieciach, mniej lub bardziej wybrednych. Mam nadzieję, że i Wam zasmakują.
I koniecznie dawajcie znać na co jeszcze chcielibyście przepis 🙂
Składniki (na około 30 sztuk, w zależności od wielkości)
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
5 ugotowanych marchewek i startych na tarce o małych oczkach (polecam skorzystać np z tych wyjętych z warzywnego wywaru)
szklanka płatków owsianych bezglutenowych
pół szklanki ziaren słonecznika
dymka – szczypior wraz z cebulkami
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soli
po pół łyżeczki papryki ostrej, słodkiej oraz imbiru
100 ml oleju (np. słonecznikowy, ryżowy, rzepakowy)
dowolna mąka do obtoczenia: owsiana, z cieciorki, ryżowa etc.
tłuszcz do smażenia
Sos pomidorowy
500 ml passaty pomidorowej
duża cebula
łyżeczka octu balsamicznego
5 suszonych pomidorów
łyżeczka syropu z agawy lub miodu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
W dużej misce łączymy składniki na klopsiki: kaszę, słonecznik, posiekaną dymkę, płatki owsiane, olej, przecier, sos sojowy. Dodajemy przyprawy  i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy klopsiki nieco większe od piłeczki ping-pongowej. Klopsiki obtaczamy w mące. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Klopsiki obsmażamy na patelni, aż się zrumienią. Następnie przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem i pieczemy ok. 30 minut.
W tym czasie kroimy w kostkę cebulę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy cebulę, po chwili suszone pomidory. Smażymy, aż zmięknie. Następnie wlewamy passatę. Gotujemy mieszając ok. 10 minut. Dodajemy resztę przypraw, później wszystko dokładnie blendujemy.
Klopsy podaję z niepaloną kaszą gryczaną. Doskonale sprawdzają się jako lunch w słoiku do pracy. Klopsiki są także świetnie na zimno, z dipami.

Zobacz również:

Koczki Karmi Catering Przyjęcia okolicznościowe Garden Party