Bowl #1

June 19, 2018
Bowl #1

Bowle wieloskładnikowe to moje wielkie odkrycie ostatnich miesięcy. Odkąd robimy lunche w słoikach, ta forma przygotowania, przechowywania, a nawet podawania posiłków fascynuje mnie coraz bardziej. Taki słoik możecie zabrać do pracy, na piknik, na podróż (testowany ostatnio w samolocie). Wówczas będziemy mogli zjeść co tylko chcecie i kiedy chcecie, bez produkcji kolejnego plastikowego opakowania.

 

Bardzo zachęcam Was, aby takie słoiki pełne pyszności były przeglądem lodówki i szafek. Oczywiście, niech składają się z tego, co lubicie najbardziej, ale jeśli akurat macie pod ręką pół ogórka albo jedną marchewkę, z którą nie macie co zrobić, to pomyślcie jak można je wykorzystać w Waszej potrawie. Tak samo jeśli zostanie Wam trochę ryżu lub kaszy z obiadu. Przecież na drugi dzień wystarczy wymieszać je z pesto czy sosem, wtedy na pewno się nie zmarnują.
Na początek proponuję Wam zrobić dwa bazowe składniki, które możecie potem wykorzystywać do urozmaicenia resztek w obiadu 😉
Klasyczny sos do sałat i nie tylko
W słoiku zmieszaj:
1/3 szklanki oliwy
1/3 szklanki soku z cytryny
1/3 szklanki musztardy (ok. 3 duże łyżki)
1/3 szklanki syropu z agawy (ewentualnie płynnego miodu)
Zakręć słoik i energicznie wymieszaj. Spróbuj czy smak jest dla Ciebie odpowiedni, możesz dodać więcej składnika, którego nutę chcesz poczuć najbardziej intensywnie. Sos wytrzyma w lodówce nawet 2 tygodnie.
Pesto z natki pietruszki
3 duże pęczki natki
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki oliwy
3 łyżki płatków drożdżowych
sól
Składniki zblenduj na gładką masę. Jeśli chcesz, by pesto było rzadsze dodaj więcej oliwy.
Dobrze zakręcony słoik z pesto wytrzyma w lodówce około tygodnia. Najlepiej, aby na wierzchu była warstwa oliwy.
Bowl z makaronem ryżowym i warzywami
(ilość składników na 3 duże bowle, słoiki 0,9 l)
2 marchewki
1 ogórek długi
słoik cieciorki
pęczek dymki ze szczypiorkiem
5 suszonych pomidorów
1/3 paczki makaronu ryżowego
1 szklanka orzeszków ziemnych
pęczek kolendry
sos do sałat
Pesto z natki
Sól
Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Marchewkę oraz ogórka pokrój we wstążki za pomocą obieraczki. Włóż do miski, zalej sosem tak, aby zakryć całość i odstaw. Pokrój dymkę i wymieszaj z marchewką i ogórkiem. Orzeszki upraż na suchej patelni. Kolendrę posiekaj wraz z łodyżkami. Suszone pomidory pokrój w kostkę.
Miękki makaron wymieszaj z pesto z pietruszki, dosól do smaku jeśli potrzebujesz.
Możesz zacząć układać warstwy. Na dno idzie makaron z pesto. Potem suszone pomidory, marchewka z ogórkiem i dymką. Następnie cieciorka, orzeszki, jeszcze trochę sosu i na końcu dużo kolendry. Oczywiście możesz także zmienić kolejność, makaron zamienić na kaszę, a warzywa na cukinię czy paprykę.
Bowl najlepiej smakuje po kilku godzinach. Jak już wszystkie płyny oraz zapachy i smaki nieco się wymieszają.
Kolejny przepis na bowla już niedługo 🙂 Jeśli nie macie pomysłu z czego przygotować sobie swój ulubiony, piszcie śmiało. Na pewno razem coś wymyślimy 🙂

Zobacz również:

Koczki Karmi Catering Przyjęcia okolicznościowe Garden Party