Sos myśliwski

February 3, 2019
Sos myśliwski

 

W przypadku robienia sosów mam taką zasadę, że chcę uzyskać pożądany smak. Klasyczny, tradycyjny, znany z rodzinnego domu czy ulubionej knajpy. Dlatego szukam go do skutku na różne sposoby. I uważam, że do sosów pierwotnie zawierających mięso wcale nie trzeba go dodawać, by uzyskać wspaniały efekt.

Miłego próbowania!

Składniki na średni garnek

duża cebula
2 ząbki czosnku
3 marchewki
3 pietruszki
pół selera
5 suszonych pomidorów
3 dobre ogórki  kiszone
garść suszonych grzybów
2 gałązki świeżego rozmarynu (lub dwie łyżki suszonego)
2 gałązki tymianku (lub dwie łyżki suszonego)
2 puszki pomidorów
sos sojowy około 2 łyżek
ocet balsamiczny około 2 łyżek

wędzona papryka
sól i pieprz

Grzyby zalewam wodą na minimum godzinę przez rozpoczęciem gotowania. Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam. Warzywa kroję w plastry, jeśli są duże, kroję je na pół. W garnku rozgrzewam olej. Wrzucam najpierw cebulę, potem czosnek, wszystkie przyprawy, zioła, suszone pomidory. Smażę 3 minuty. Dodaję warzywa i smażę je kolejne 10 minut. Całość zalewam pomidorami. Wrzucam grzyby. Dodaję sos sojowy, ocet balsamiczny. Doprawiam solą i pieprzem. Duszę około 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Sos można przygotować dzień wcześniej, odgrzany smakuje jeszcze lepiej. Można go także zawekować w słoikach.
Jest idealny do podania z pieczonymi warzywami, kluskami śląskimi, ziemniakami, kopytkami, kaszą gryczaną. Doskonałe na zimowe popołudnie!

Zobacz również:

Koczki Karmi Catering Przyjęcia okolicznościowe Garden Party